Pastapolis
Gobetti rigati s lilkem, olivami,
cizrnou a sýrem halloumi
4 porce
Ingredience
- 400 g Adriana Gobetti rigati
- 50 ml slunečnicového oleje
- 400 g sýru halloumi nakrájeného na špalíčky
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1/2 citrónu
- čerstvá máta nakrájená nadrobno
- 1 lilek nakrájený na malé kostičky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 200 g uvařené cizrny
- 150 g plátků černých oliv
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Rozehřejte pánev, přidejte část slunečnicového oleje, sýr halloumi a opečte. Opečený sýr ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, mátou a nechte marinovat. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě a sceďte. Rozehřejte pánev, přidejte slunečnicový olej, neoloupaný lilek, lehce rozmáčknutý česnek a orestujte při mírné teplotě doměkka. Ochuťte solí, pepřem a oreganem. Přidejte cizrnu, olivy, uvařené těstoviny a dobře promíchejte. Naservírujte na talíř, přidejte sýr halloumi a přelijte zbylou citronovo-mátovou marinádou.
V RECEPTU JSME POUŽILI
Řecko
Významný zástupce oblíbených středozemních chutí. Řecká kuchyně je známá pro své pestré, chutné, a přitom zdravé pokrmy z čerstvých surovin. Hojně zastoupena je zelenina – rajčata, cibule, česnek či cukety –, ale také luštěniny. S Řeckem jsou neodmyslitelně spojené olivy a z nich vyrobený olej. V dnešní uspěchané době bychom se měli inspirovat i dalším místním aspektem souvisejícím s jídlem – pomalou konzumací a vychutnáním si každého sousta.