Pastapolis

Gobetti rigati s lilkem, olivami,
cizrnou a sýrem halloumi

4 porce

Ingredience

  • 400 g Adriana Gobetti rigati
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 400 g sýru halloumi nakrájeného na špalíčky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1/2 citrónu
  • čerstvá máta nakrájená nadrobno
  • 1 lilek nakrájený na malé kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 200 g uvařené cizrny
  • 150 g plátků černých oliv
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Rozehřejte pánev, přidejte část slunečnicového oleje, sýr halloumi a opečte. Opečený sýr ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, mátou a nechte marinovat. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě a sceďte. Rozehřejte pánev, přidejte slunečnicový olej, neoloupaný lilek, lehce rozmáčknutý česnek a orestujte při mírné teplotě doměkka. Ochuťte solí, pepřem a oreganem. Přidejte cizrnu, olivy, uvařené těstoviny a dobře promíchejte. Naservírujte na talíř, přidejte sýr halloumi a přelijte zbylou citronovo-mátovou marinádou.

V RECEPTU JSME POUŽILI

Řecko

rozloha 131 957 km2
populace 10 423 054
hlavní město Athény
vzdálenost z ČR 1 535 km

Významný zástupce oblíbených středozemních chutí. Řecká kuchyně je známá pro své pestré, chutné, a přitom zdravé pokrmy z čerstvých surovin. Hojně zastoupena je zelenina – rajčata, cibule, česnek či cukety –, ale také luštěniny. S Řeckem jsou neodmyslitelně spojené olivy a z nich vyrobený olej. V dnešní uspěchané době bychom se měli inspirovat i dalším místním aspektem souvisejícím s jídlem – pomalou konzumací a vychutnáním si každého sousta.