Hasta la Pasta

Salát s cavatappi, kuřecím masem marinovaným
v chipotle, avokádem, baby gem salátem, kukuřicí,
koriandrem a rajčatovo-chilli salsou

4 porce

Ingredience

  • 400 g Adriana Cavatappi
  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce chipotle
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 čerstvá rajčata nakrájená na malé kostičky
  • 1 červená cibule nakrájená na malé kostičky
  • 1 chilli paprička nakrájená na malé kostičky
  • šťáva z limety dle chuti
  • 2 baby gem saláty
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 1 svazek ředkviček nakrájených na plátky
  • 1 svazek koriandru nakrájeného na kousky
  • 2 avokáda nakrájená na plátky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě, sceďte a nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte, aby se těstoviny neslepily. Kuřecí prsa ochuťte solí, pepřem, chipotle (mexickou pastou z uzených a fermentovaných papriček jalapeňo), přidejte slunečnicový olej, dobře promíchejte a dejte marinovat na 1 hodinu při pokojové teplotě. Rozehřejte pánev, přidejte marinované maso, opečte z obou stran a dejte stranou. Na salsu smíchejte nakrájená rajčata, cibuli, chilli papričku, ochuťte solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem. V salátové míse smíchejte uvařené těstoviny, salát baby gem, kukuřici, ředkvičky, koriandr a ochuťte rajčatovo-chilli salsou. Naservírujte na talíř, přidejte avokádo, kuřecí maso nakrájené na plátky a ozdobte lístky koriandru.

V RECEPTU JSME POUŽILI

Mexiko

rozloha 1 964 375 km2
populace 128 932 753
hlavní město Mexico City
vzdálenost z ČR 9 922 km

Když se řekne Mexiko, snad každému se hned vybaví tenká placka z kukuřičné či pšeničné mouky – tortilla. Mexická kuchyně je však známá i pro řadu dalších exotických pokrmů s rozpoznatelným vlivem aztéckých, mayských a španělských tradic. Významnými ingrediencemi jsou fazole, kukuřice, rajčata a chilli papričky. Běžná jsou tu i pro nás trochu nezvyklá dochucovadla – třeba hořká čokoláda.