Pastablanca

Celozrnné fusilli s cizrnou,
houbami, rajčaty, sušenými
meruňkami a kořením dukkah

4 porce

Ingredience

  • 400 g Adriana Fusilli celozrnné
  • 200 g uvařené cizrny
  • 16 cherry rajčat nakrájených na půlky
  • 1 červená cibule nakrájená na malé kostičky
  • 30 g hladkolisté petrželky nakrájené najemno
  • 400 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná)
  • 100 g sušených meruněk nakrájených na menší kousky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 citron

Ingredience na koření dukkah

  • 5 lžic mletého koriandru
  • 2 lžíce drceného kmínu
  • 4 lžíce pistácií
  • 4 lžíce lískových oříšků, opražených a oloupaných
  • 10 lžic sezamových semínek, opražených

Postup

Nejdříve si připravte směs koření dukkah. Do mixéru vložte mletý koriandr, drcený kmín, pistácie, lískové oříšky a rozmixujte na malé kousky. Vysypte do misky, přidejte sezamová semínka, promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě a sceďte. Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej, houby a dobře orestujte. Přidejte cibuli, cizrnu, rajčata, sušené meruňky a orestujte. Přidejte uvařené těstoviny, petrželku a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a kořením dukkah. Naservírujte na talíř a podávejte s citronem.

V RECEPTU JSME POUŽILI

Maroko

rozloha 446 550 km2
populace 37 080 000
hlavní město Rabat
vzdálenost z ČR 2 487 km

Marocká gastronomie je založena na kuchyni arabské a středomořské, velký vliv na ni má i francouzské kulinářské umění. Národním pokrmem je tajine (tažín), který nese název podle hliněné nádoby s kuželovitou poklicí, ve které se tradičně připravuje. Existuje mnoho variant – tajin s masem i čistě vegetariánský, s ovocem, medem, nejrůznějším kořením – vždy však zůstává typický způsob přípravy pomalým dušením.