Pastablanca
Celozrnné fusilli s cizrnou,
houbami, rajčaty, sušenými
meruňkami a kořením dukkah
4 porce
Ingredience
- 400 g Adriana Fusilli celozrnné
- 200 g uvařené cizrny
- 16 cherry rajčat nakrájených na půlky
- 1 červená cibule nakrájená na malé kostičky
- 30 g hladkolisté petrželky nakrájené najemno
- 400 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná)
- 100 g sušených meruněk nakrájených na menší kousky
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 citron
Ingredience na koření dukkah
- 5 lžic mletého koriandru
- 2 lžíce drceného kmínu
- 4 lžíce pistácií
- 4 lžíce lískových oříšků, opražených a oloupaných
- 10 lžic sezamových semínek, opražených
Postup
Nejdříve si připravte směs koření dukkah. Do mixéru vložte mletý koriandr, drcený kmín, pistácie, lískové oříšky a rozmixujte na malé kousky. Vysypte do misky, přidejte sezamová semínka, promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě a sceďte. Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej, houby a dobře orestujte. Přidejte cibuli, cizrnu, rajčata, sušené meruňky a orestujte. Přidejte uvařené těstoviny, petrželku a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a kořením dukkah. Naservírujte na talíř a podávejte s citronem.
V RECEPTU JSME POUŽILI
Maroko
Marocká gastronomie je založena na kuchyni arabské a středomořské, velký vliv na ni má i francouzské kulinářské umění. Národním pokrmem je tajine (tažín), který nese název podle hliněné nádoby s kuželovitou poklicí, ve které se tradičně připravuje. Existuje mnoho variant – tajin s masem i čistě vegetariánský, s ovocem, medem, nejrůznějším kořením – vždy však zůstává typický způsob přípravy pomalým dušením.