Tulippasta

Creste di Gallo zapečené
s kapustou, brambory
a sýrovou omáčkou

4 porce

Ingredience

  • 400 g Adriana Creste di Gallo
  • 400 g uvařené kapusty nakrájené na nudličky
  • 200 g uvařených brambor nakrájených na kostky
  • 150 g sýru Gouda nastrouhaného
  • 1 l mléka
  • 50 g másla, plus máslo navíc na vymazání pečicí formy
  • 50 g hladké mouky
  • 2–3 bobkové listy dle velikosti
  • muškátový oříšek dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

Rozehřejte hrnec, přidejte máslo a nechte jej rozpustit, přidejte mouku a orestujte. Přidejte mléko, dobře rozmíchejte, přiveďte k varu a ochuťte solí, bobkovým listem a muškátovým oříškem. Provařte 5 až 10 minut při mírné teplotě. Vyndejte bobkový list, přidejte sýr, dobře promíchejte a dejte stranou. Těstoviny uvařte v osolené vodě a sceďte. Formu vymažte máslem. Přidejte těstoviny, kapustu, brambory a promíchejte. Zalijte připravenou sýrovou omáčkou a pečte na 180 °C, asi 1 hodinu dozlatova. Naporcujte a naservírujte na talíř.

V RECEPTU JSME POUŽILI

Holandsko

rozloha 41 850 km2
populace 17 530 000
hlavní město Amsterdam
vzdálenost z ČR 713 km

Holandská jídla jsou převážně jednoduchá, ale zároveň vydatná. Oblíbené jsou brambory, zelenina, ryby a pečivo. Holandsko je více než specifickou kuchyní proslulé svými výjimečnými produkty. Kvalitní kakao, vyhlášené sýry či vafle slepované sirupem si vybaví snad každý, složitější je to s uvedením nějakého typického zástupce holandské gastronomie. Pokud bychom jeden pokrm přeci jen jmenovat měli, bude to hutspot – bramborová kaše plná zeleniny.